HomeBlog

Gezond en veilig werken in het magazijn, lees onze 5 tips

Gezond en veilig werken in het magazijn, lees onze 5 tips

mrt 14, 2022

1. EEN GOEDE BELIJNING IS EEN MUST

Vaak wordt er bij risico’s in het magazijn gedacht aan ongelukken met bijvoorbeeld heftrucks. En inderdaad, die komen regelmatig voor. Gelukkig niet vaak met dodelijke afloop. Maar toch kan ook dat voorkomen. Eén van de veiligheidsmaatregelen kan zijn ‘belijning’. Met belijning kan duidelijk aangegeven worden welke paden voor heftrucks zijn bedoeld en welke paden voor voetgangers zijn bedoeld. Maar pas op dat u geen schijnveiligheid creëert. Bijvoorbeeld door een pad voor een heftruck te smal te maken. De heftruckchauffeur moet dan uitwijken naar een voetpad. Niet veilig dus!

2. ZORG VOOR EEN DUIDLEIJKE PALLETOPSLAGPLAATS

Het punt waar vrachtwagens hun pallets afleveren wordt ook wel een laaddock genoemd. Heftrucks rijden hier af en aan. Ook op deze plek is het noodzakelijk om goed aan te geven welke paden bedoeld zijn voor heftrucks en welke voor de voetgangers. Ook belangrijk is om via deze belijning goed aan te geven welk gebied is gereserveerd voor de pallets. Wanneer dit niet duidelijk is dan worden de pallets regelmatig even neergezet op het voetpad. Voetgangers gaan dan lopen op de paden die voor heftrucks bestemd zijn.

3. RANGSCHIK DE ARTIKELEN OP DOORLOOPSNELHEID

Vaak hebben verschillende artikelen in een magazijn ook een verschillende doorloopsnelheid. Meestal zijn de artikelen met de hoogste doorloopsnelheid het gemakkelijkst te transporteren. Ze staan niet verscholen achter andere producten en ze zijn op de juiste hoogte opgesteld.

Wanneer zulke producten zich op een te laag niveau bevinden dan moeten de medewerkers te veel bukken. Het gevolg: rugklachten. Maar staan diezelfde artikelen te hoog opgesteld dan moet de orderpicker weer te ver reiken, en dat geeft vaak schouderklachten. Oplossing: plaats dit soort producten net onder ooghoogte, tussen knieën en schouders. Zo kan de magazijnmedewerker ze gemakkelijker tillen.

4. VERMIJD (TE VEEL) TILLEN

Moeten de net geleverde producten wel van de pallets afgehaald worden? In veel gevallen is tillen helemaal niet noodzakelijk. Misschien is het mogelijk de volle pallet op de grondlocatie weg zetten, en laag voor laag af te stapelen. Orderpickers kunnen dan de producten naar zich toe schuiven. Dat is ergonomisch minder belastend dan tillen.

Voorwaarde is wel dat orderpickers niet in de verleiding komen om steeds het product te pakken dat het dichtste bij ligt. Wanneer iedereen de discipline heeft om een laag eerst leeg te maken voordat hij begint aan de volgende, dan zijn de voordelen heel groot. Niet alleen verbetert u de ergonomie, maar de stapels zijn ook nog eens stabieler, en het is gemakkelijker om de lagen (en dus de producten) te tellen.

5. DENK AAN DE NEVENZAKEN

Niet altijd moet u bij inrichting van het magazijn denken aan stellingen of voetpaden. Soms is die magazijninrichting net zo belangrijk bij een inpaktafel. Medewerkers maken bij een inpaktafel vaak gebruik van de printer, bijvoorbeeld als een label afgedrukt moet worden. Het gebeurt dan regelmatig dat die printer te ver weg staat, waardoor mensen te ver moeten reiken. Niet goed voor de schouders. De simpele oplossing: zet zo’n printer een stuk dichterbij, en u boekt ergonomische winst.

MEER INFORMATIE

Wilt u meer weten over onze palletstellingen of grootvakstellingen? Neem dan contact met ons op via 0172-555999. Uiteraand kunt u ook direct in onze shop bestellen. De meeste producten kunnen in vijf werkdagen geleverd worden.

Delen op social mediaVragen?

Heeft u nog vragen over onze producten?

Direct contact