HomeBlog

Veilig werken in het magazijn, 5 tips

Veilig werken in het magazijn, 5 tips

sep 3, 2019

 1. EEN GOEDE BELIJNING IS EEN MUST

Wie denkt aan risico’s in magazijnen, denkt allereerst aan aanrijdingen met heftrucks. En inderdaad, die komen regelmatig voor – soms zelfs met dodelijke afloop. Een van de oplossingen: belijning. Geef duidelijk aan welke paden bedoeld zijn voor heftrucks, en welke voor voetgangers.  Maar let op: daarbij is het belangrijk dat die lijnen een reëel beeld geven. Soms is het pad voor de heftrucks gewoonweg te smal, waardoor de chauffeur alsnog wordt gedwongen uit te wijken naar het voetpad. Daarmee creëert u als bedrijf alleen maar schijnveiligheid.

2. ZORG VOOR VOLDOENDE PLAATS VOOR PALLETS

Bij magazijninrichting moeten we ook denken aan de laaddocks. Hier komen vrachtwagens hun pallets afleveren, en heftrucks rijden af en aan. Ook hier moet u natuurlijk goed aangeven welke paden zijn bedoeld voor die heftrucks en welke voor de voetgangers. Maar net zo belangrijk is dat die belijning laat zien welk gebied is gereserveerd voor de pallets. Doet u dat niet, dan worden die pallets vaak even neergezet op het voetpad, zodat dit niet meer toegankelijk is. Het gevolg: voetgangers op paden waar ook heftrucks rijden.

3. RANGSCHIK DE ARTIKELEN OP DOORLOOPSNELHEID

Niet alle artikelen in de stellingen hebben de zelfde doorloopsnelheid: sommige zijn veel populairder dan andere. In het ideale geval zijn juist die populaire artikelen gemakkelijk te transporteren. Ze staan niet verscholen achter andere producten, en – minstens net zo belangrijk – ze bevinden zich op de juiste hoogte.

Als dergelijke producten namelijk te laag staan opgesteld, moeten medewerkers te veel bukken. Het gevolg: rugklachten. Maar staan diezelfde producten juist boven ooghoogte, dan moeten medewerkers weer te ver reiken, en dat geeft vaak schouderklachten. Oplossing: plaats dit soort producten tussen knieën en schouders. Dan kan de orderpicker ze gemakkelijker tillen.

4. SOMS IS TILLEN NIET NOODZAKELIJK

In veel gevallen kunt u het tillen helemaal vermijden. Kijk eens goed naar de aangeleverde producten, hoe worden deze aangeleverd door de leverancier? Moet u deze wel van de pallet afstapelen, en in de stelling neerleggen? Mogelijk kunt u deze producten als volle pallet op de grondlocatie weg zetten, en laag voor laag afstapelen. Orderpickers kunnen ze dan gemakkelijk naar zich toe schuiven, en dat schuiven is ergonomisch minder belastend dan tillen.

Hier geldt wel een voorwaarde: medewerkers moeten niet in de verleiding komen om steeds het product te pakken dat het dichtste bij ligt. Iedereen moet de discipline hebben om een laag eerst leeg te maken voordat hij begint aan de volgende. Maar dan zijn de voordelen ook aanzienlijk. Niet alleen verbeter u de ergonomie, maar de stapels zijn ook nog eens stabieler, en het is gemakkelijker om de lagen (en dus de producten) te tellen.

5. DENK AAN DE NEVENZAKEN

Niet altijd moet u bij inrichting van het magazijn denken aan stellingen of voetpaden. Soms is die magazijninrichting net zo belangrijk op bijvoorbeeld een inpaktafel. Medewerkers maken hier vaak gebruik van de printer, bijvoorbeeld als een label moet worden afgedrukt. En het gebeurt dan regelmatig dat die printer te ver weg staat, waardoor mensen te ver moeten reiken. Niet goed voor hun schouders. De simpele oplossing: zet zo’n printer een stuk dichterbij, en u boekt ergonomische winst.

PALLETSTELLING.NL

Om u een kwaliteitsproduct te leveren, zijn onze palletstellingen ontwikkeld volgens de strengste Europese kwaliteitsnormen en certificeringen. Met deze certificeringen bewaken we onder andere de kwaliteit van onze managementsystemen, lasprocessen, brandveiligheid en preventie van beroepsrisico’s. Wij leveren onze producten uit conform de geldende kwaliteitsnormen en certificeringen.

Bekijk hier het assortiment van Palletstelling.nl

Delen op social mediaVragen?

Heeft u nog vragen over onze producten?

Direct contact